leonardo@archfondas

"Architektūros fondo" dienoraštis apie Leonardo da Vinci programos projektą*

Pirmi įspūdžiai

Žiema Amsterdame

Pradėjau savo praktiką Amsterdame Volume žurnale daugiau kaip prieš mėnesį, tad jaučiu, kad atėjo laikas pasidalinti pirmaisiais įspūdžiais. Kadangi esu toli gražu ne pirma Archis Publishers praktikantė rašanti į Leonardo blogą, pabandysiu išvengti kartojimo ir iš naujo nepristatinėsiu ofiso, kuriame šiuo metu darbuojuosi. Taigi, iš pradžių keletas visai nearchitektūrinių pastebėjimų ir nusistebėjimų.

Nebeatsimenu, kur pasigavau mintį, kad žiemos Olandijoje būna švelnios ir trumpos. Netiesa. Vos atvažiavus oras ėmė pastebimai šalti ir net nepajutau kaip pramokau minti dviratį per pusnynus. O kelionė dviračiu siaučiant pūgai ir esant labai ribotam matomumui panašu įsiminė ilgam. Nors snieguotos žiemos čia gana įprastos, ne mažiau įprastos ir laisvėje gyvenančios ryškiai žalios papūgos. Atvežtos į Olandiją 1976-ais iš gimtosios Indijos, jos čia gerokai išplito ir sudaro kiek siurrealistinį derinį su plikais medžiais ir pilku dangumi. Ir sniegu.

Keistas paukštis

Dviračiai be abejo yra plačiai žinoma Amsterdamo įvaizdžio ir susisiekimo sistemos dalis, stebina nebent beveik neįmanomas jų kiekis. Vis tik didesnį įspūdį paliko vandens transportas. Gyvenu ir dirbu Amsterdamo šiaurėje, kurią nuo „tikrojo“ Amsterdamo skiria upė IJ. Upė IJ yra itin intensyvus laivybos kanalas, tiltas per ją nėra nutiestas, tad nuo vieno kranto į kitą visą parą kursuoja nemokami (!) keltai. Dažnos kelionės keltu kasdieniniam gyvenimui prideda iš tiesų specifinio prieskonio. Persikelti nuo traukinių stoties, esančios pačiame miesto centre, iki kito kranto užtrunka vos porą minučių, tad efektas tikrai šaunus – fiziškai esi beveik centre, o psichologiškai jautiesi kažkur labai toli.

Vandens transportas

Na ir trumpai apie darbus. Prieš prasidedant praktikai žinojau, kad Volume#35 tema buvo numatyta Super synthetic: life itself as an object of design, tačiau ilgainiui modifikavosi labiau į Bio-Synthetic, ir prognozuojamas naujo numerio pavadinimas turėtų būti Everything Under Control. Biosintetikos ir sintetinės biologijos tema Archis kolektyvui pasirodė gerokai labiau žemiška ir ne tokia akademiška kaip Super Synthetic. Hm, biosintetinė architektūra – žemiška tema… jaučiu, kad praktika Archis Publishers gerokai praplečia akiratį ir supratimą apie šiandienines architektūrines bei užarchitektūrines aktualijas. Iš tiesų tai kaip geras gurkšnis šviežio oro. Man didelis malonumas stebėti, kaip Archis kolektyvas nuolat generuoja naujas mintis, asociacijas ir motyvacijas. Idėjos rutuliojamos, labai gyvai diskutuojamos, retkarčiais paliekamos plaukioti ore ir taip pamažu vis gimta kažkas naujo, kažkas ne tik beyond architecture (Volume prisistato kaip beyond architecture žurnalas) bet ir beyond box.

Kol kas sunku pasakyti, koks konkrečiai bus mano indėlis į naują Volume numerį, tačiau užduočių ir darbų turiu nemažai ir gana intriguojančių. Pirmiausia žinoma daug skaičiau, stengiausi susivokti temoje. Vėliau sudarinėjau aktualių terminų žodynėlį – buvo gana įdomu sužinoti, šį tą apie biokompiuterius, sintetinę biologiją, bio-plytas, ir kitokius panašius beveik ezoterinius dalykėlius. Taip pat suvedinėjau į rašytinę formą keletą interviu Volume Insert daliai struktūralizmo tema, o šiuo metu renku informaciją ir lygiagrečiai bandau vizualizuoti ryšius tarp praėjusio amžiaus išradimų, pop kultūros monstrų ir superherojų bei architektūrinių utopijų.

 Radiolarijos

Šalia kovo pabaigoje pasirodysiančio naujo numerio reikalų Archis komanda paraleliai rutulioja mintis apie tai, koks galėtų būti jų indėlis į 2014 metų Venecijos bienalę, taip pat svarsto galimybes dalyvauti ateinantį rudenį vyksiančioje Lisabonos architektūros trienalėje, kuruoja su ankstesniu Volume numeriu susijusią keliaujančią parodą Architecture and Peace. Bendradarbiauja vystant projektą Self Building Building. Pastarasis bus bene žemiškiausias Archis projektas, kadangi jo rezultatas turėtų būti ganėtinai fizinis – naujausiomis technologijomis ir inovacijomis aprūpintas gyvenamas namas, na taip pat ir „receptų“ knyga nusprendusiems pasistatyti kažką panašaus savarankiškai.

Tikiuosi bent kurį nors iš paminėtų projektų kituose įrašuose nupasakoti detaliau, o kol kas tiek, po trupinį apie viską.

Urtė

 

0 comments
Submit comment